Endarterectomia carotidiana - Dr. Rafael Halpern - Tel: 0740.195.363

Endarterectomia carotidiana
operatia de endarterectomie carotidiana

In cazul unei stenoze (ingustari) la nivelul arterei carotide de la nivelul gatului exista riscul dezvoltarii unei tromboze la acest nivel sau a desprinderii unei placi de aterom sau a unui cheag si migrarea lor pana intr-o artera cerebrala pe care sa o blocheze.


Ambele situatii pot determina aparitia unui accident vascular cerebral ischemic - afectiune extrem de invalidanta care poate conduce la decesul pacientului.


Operatia de endarterectomia carotidiana numita popular "operatia de desfundare de carotida" curata interiorul arterei carotide si previne astfel aparitia unui accident vascular cerebral ischemic devastator.


Endarterectomia carotidiana presupune intreruperea circulatiei prin artera carotida timp de 20-40 min, extragerea placii de aterom si inchiderea arterei carotide prin sutura directa sau cu ajutorul unui petec de vena sau de materiala sintetic. In timpul intreruperii circulatiei prin artera carotida operata, zona de creier irigata de artera carotida respectiva poate primi sange din cealalata artera carotida prin circulatie colaterala sau sangele sa treaca printr-un shunt care sa ocoleasca zona clampata.


Personal folosesc cu succes metoda shuntului in timpul clamparii carotidiene pentru efectuarea endarterectomiei, iar inchiderea carotidei prefer sa o realizez cu material autolog (fragment de vena safena).


Operatiile de endarterectomie carotidiana le efectuez exclusiv cu ajutorul anesteziei generale, studiile recente evidentiind faptul ca nu exista nici un avantaj in folosirea anesteziei loco-regionale pentru efectuarea acestei operatii.


Asadar preventia unui accident vascular cerebral se poate face printr-o operatie cu rezultate bune pe termen lung - endarterectomia carotidiana ("operatia de desfundare de carotida").

Dr. Rafael Halpern
Contact
Dr. Rafael Halpern
Programare
Consultatie si
Operatii
Chirurgie Vasculara
Dr. Rafael Halpern
Copyright 2018 Rafael Halpern